Puberteten er høydetrening for ungdom

Det er ikke uten grunn at voksne utøvere i utholdenhetsidretter reiser til ”høyden” for å bo og trene. Ved opphold over en lenger periode kan det lave lufttrykket stimulere kroppen til å produsere flere røde blodceller. Flere røde blodceller gjør at kroppen kan frakte mer oksygen med blodet, som igjen gjør at musklene kan produsere mer energi til å løpe raskere og lenger.

Regnestykket er relativt enkelt; jo mer oksygen blodet kan frakte, jo mer sannsynlig er det at prestasjonen i utholdenhetsidretter også blir bedre.

Røde blodceller og trening for voksne er en ting, men hva er sammenhengen med høydetrening og ungdom? Jo, det du kanskje ikke visste er at ungdommer i praksis lever i ”høyden” for hver dag som går.

Hemoglobin gir oksygen, og pubertet gir hemoglobin

I hver røde blodcelle finnes det mange molekyler som heter hemoglobin. Hemoglobin – som vi kan kalle det røde gull for kondisjon – er en av de viktigste faktorene for vårt maksimale oksygenopptak. Hvert hemoglobin-molekyl kan binde til seg fire oksygenmolekyler, så jo mer hemoglobin som finnes i blodet, jo mer oksygen kan blodet transportere.

 

Det som er så spennende med hemoglobin er at mengden hemoglobin øker bare ved å vokse gjennom puberteten. Faktisk er det slik at utviklingen av muskelmassen til gutter og jenter er den viktigste faktoren for mengden hemoglobin kroppen kan produsere. Det betyr at jo mer kroppen vokser, jo mer hemoglobin har vi blodet. Og jo bedre blir kondisjonen.


“Det betyr at jo mer kroppen vokser, jo mer hemoglobin har vi blodet”

Mer muskler gir mer hemoglobin

Jeg kan vise til et konkret regnestykke. I et av våre studier fant vi at muskelmassen til 12-år gamle gutter og jenter økte med litt under 1kg over en periode på bare 8 uker (de vokser fort!). Fra andre forskere sine studier vet vi at hvis muskelmassen øker med omtrent 1kg, så øker mengden hemoglobin med omtrent 11g. Hvis vi fortsetter utregningen kan vi da estimere at kondisjonen (eller helt konkret det maksimale oksygenopptaket) vil øke med 44 milliliter, fordi en endring på 1g med hemoglobin tilsvarer ca. 4 milliliter høyere oksygenopptak.

 

I praksis høres det kanskje lite ut, men over tid gjør dette store utslag for kondisjonen. Studier viser at ungdom (litt avhengig av kjønn) nesten kan doble sin mengde hemoglobin fra 12 til 15 år - gutter øker med omtrent 75% og jenter med omtrent 35%. Grunnen til kjønnsforskjellene er at gutter legger på seg mye mer muskelmasse enn jentene.

 

Og selvfølgelig, siden blodet kan transportere ganske mye mer oksygen pga. mer hemoglobin, så øker også kondisjonen. Som en konsekvens av mer hemoglobin, men også på grunn av andre faktorer som et større og kraftigere hjerte som kan pumpe mer blod.

 

Så mens voksne utøvere må slite seg gjennom langturer og intervaller, og kanskje også utallige reisedøgn på små steder høyt oppi fjellet for å forbedre sin mengde med blod og hemoglobin, har gutter og jenter det litt lettere. De får nemlig mer hemoglobin helt automatisk av å vokse.

Kan ungdom få mer hemoglobin av å trene?

Det store spørsmålet er videre om ungdom kan trene seg til «en supereffekt» av trening og vekst?

 

Nei, studier tyder ikke på det. Faktisk viser alle studier som har fulgt ungdom som trener gjennom puberteten, og samtidig sammenlignet de med en kontrollgruppe (helt essensielt for å skille effekten av trening fra vekst) at mengden hemoglobin utvikler seg helt uavhengig av kondisjonstrening.

 “Muskelmassen er avgjørende for mengden hemoglobin, det samme er et godt kosthold”

Trening tyder derfor på å ikke ha noen ekstra effekt på mengden hemoglobin gjennom puberteten. Det vi derimot vet er at muskelmassen er avgjørende for mengden hemoglobin, det samme er et godt kosthold. Derfor er det viktig å spise nok mat, så muskelmassen kan bygge seg opp som normalt (med hjelp av ulike hormoner som naturlig skilles ut i puberteten) og at kroppen får nok av andre næringsstoffer viktig for blodet (som for eksempel jern og vitamin B12).

 

Konklusjonen er derfor at det aller viktigste ungdom kan gjøre for å utvikle blodet sitt til å frakte oksygen er å spise nok og variert mat mens man vokser. Og selvfølgelig være aktiv og trene, men ikke nødvendigvis for hemoglobinet sin del.

Forrige
Forrige

Slik måler du høyde i puberteten

Neste
Neste

Hvordan påvirker puberteten muskelstyrken?