Hvordan påvirker puberteten muskelstyrken?

Det er ingen overraskelse at styrke og kraft naturlig utvikles i takt med at barn og unge vokser. En 16-åring vil hoppe lenger enn en 8-åring, rett og slett på grunn av alders- og utviklingsforskjeller. Interessant nok viser forskningen at muskelstyrken øker relativt lineært fra barndom til starten av puberteten for begge kjønn. Men, der jenter og gutter er omtrent like sterke frem puberteten, er gutter mot slutten av tenårene mer enn 50% sterkere enn jenter.

Hva forklarer forskjellene?

Så hva er det som driver denne styrkeutviklingen og de observerte forskjellene mellom jenter og gutter i puberteten?

Det er dessverre få studier som har fulgt ungdom over lenger tid, og derfor er det noe usikkerhet knyttet til styrkeutvikling og vekst. Men det ser ut til at den største økningen i styrke kommer omtrent ett år etter den største vekstspurten, og kanskje til og med to år etter for gutter. Hormonelle forskjeller, som at gutter får en markant økt utskillelse av testosteron i puberteten, ser ut til å være en nøkkelfaktor for å forklare denne økningen i styrke. Dette bidrar til økt muskelmasse, som er avgjørende for styrke og kraft. Så de som er kommet lenger i puberteten, har en klar fordel med tanke på prestasjon i idrett.

En annen viktig faktor er sammenhengen mellom alder, høyde og vekt. Jo eldre, høyere og tyngre en tenåring blir, jo sterkere blir de også. For eksempel kan en økning i knokkelengde stimulere til økt muskelvekst, som igjen fører til at høyde er assosiert med muskelstyrke.

Nervesystemets rolle

I tillegg til hormonelle endringer skjer det også viktige tilpasninger i nervesystemet og muskelstrukturen som bidrar til å forbedre styrken. Puberteten gjør at kraften en muskel kan produsere blir større og kan utvikles hurtigere, noe som er viktig for aktiviteter som å hoppe høyt eller løpe raskt.

Et eksempel på hvordan puberteten kan påvirke nervesystemet er aktiveringen av de raskeste og sterkeste motoriske enhetene. Vi kan sammenligne disse motoriske enhetene med en bilmotor. Når vi har "klampen i bånn", fyrer motoren på alle sylindre og bilen har maksimal kraft. En teori er at barn har mindre evne til å fullt ut benytte seg av sine mest kraftfulle motoriske enheter før slutten av puberteten, noe som begrenser deres fulle styrke- og kraftpotensial. Men, mens ungdom vokser gjennom puberteten, forbedres evnen til å aktivere muskler og skape stor kraft i bevegelser, noe som sammen med økning av muskelmasse blir forklarer økt styrke, hurtighet og hopphøyde.

Betydningen av styrketrening

Til tross for disse naturlige utviklingene, vil barn og unge som driver med styrketrening være sterkere enn andre på samme alder. Styrketrening har derfor en positiv effekt uavhengig av pubertet.

Forrige
Forrige

Puberteten er høydetrening for ungdom

Neste
Neste

Kan puberteten avgjøre fotballkamper?