Halvard Grendstad

View Original

Trenger unge idrettsutøvere være best som ung for å bli best som voksen?

See this content in the original post

Når det kommer til unge idrettsutøvere, er det ofte de tidlige suksesshistoriene som blir omfavnet og fremhevet. Disse historiene kan vise bemerkelsesverdige prestasjoner allerede i ung alder. Men visste du at de som sjelden stikker hodet fram, de som tar en mindre “glamorøs” vei med færre milepæler, faktisk kan ha størst sjanse for suksess som voksne?

Veien til suksess er ofte svingete

I motsetning til det mange tror, er veien til idrettslig suksess sjelden en rett linje. Noen blir god tidlig, andre blir god sent. Men, faktisk begynner vi å få svært mange holdepunktetrfor at de aller fleste som blir best til slutt, blir dette langt inn i 20-årene.

Selv om disse historiene er interessante, er det sjelden vi hører fra dem som har tatt denne veien gjennom ungdomsårene. Kanskje blir vi påvirket av hvordan tidligere prestasjoner blir ekstra godt belyst i mediene. Men når vi baserer våre forventninger til ungdomstrening på disse historiene,, kan vi skli inn i både "bekreftelsesfeil" og "overlevelsesbias". Vi har en tendens til å argumentere på grunnlag av de få som lykkes i tidlig alder - de som faktisk viser seg å være unntaktet fra regelen.

Hvem lykkes vanligvis?

Vitenskapen forteller oss at denne intuisjonen om tidlig prestasjon og mye trening faktisk ikke er helt riktig. For hvem er det som vanligvis lykkes med å bli de beste idrettsutøverne som voksne?

Det finnes ikke én sikker vei til suksess som voksen, men mesteparten av forskningen antyder faktisk at de beste prestasjonene i voksen alder gjøres av idrettsutøvere med en svært variert treningsbakgrunn og mindre suksess som unge idrettsutøvere.

Disse idrettsutøverne spesialiserte seg i idretten sin senere, og nådde prestasjonsmilepæler i et saktere tempo.

Hva er viktig?

Frafallet i idrett er høyt, og begynner i 13-årsalderen når puberteten slår inn. Vi vet at glede, medbestemmelse og samhold er viktig for å holde på med idrett, og at et aktivt liv som ung er viktig for å være aktiv som voksen.

Så mens vi anerkjenner dem som utmerker seg tidlig, må vi også ha is nok i magen til å si at unge idrettsutøvere har mer enn god nok tid til å utvikle seg.

Det er en tanke å reflektere over.

Relevante artikler:

Güllich, A., Macnamara, B. N., & Hambrick, D. Z. (2022). What Makes a Champion? Early Multidisciplinary Practice, Not Early Specialization, Predicts World-Class Performance. Perspectives on Psychological Science, 17(1), 6-29. https://doi.org/10.1177/1745691620974772